Ny måde at fotografere familien

En FamilieFortælling er fotojournalistisk fotografering af din egen familie derhjemme hos jer selv. En reportage, om du vil, som i avisen - men om jer, med jer og til jer.

Har du nogensinde oplevet at være derhjemme, pludselig stoppe op, smile og tænke: 'Hvor ville jeg ønske, jeg kunne holde dét her øjeblik fast for altid'?

Det er præcis, hvad en FamilieFortælling kan: Fange dét, der er jer. Jeres dage sammen. I jeres egne rammer, haven, huset, byen, med børnene.

Fotojournalister har altid taget billeder af familier derhjemme: Deres egen.

Det er noget helt nyt at fotografen nu kommer hjem til jer og skaber et værk: Med jer, for jer, til jer.


Trenden har længe været at familiefotografi var meget 'pæne' billeder. I princippet hjemmet som studie.

Det her er anderledes. Med en fotojournalistisk tilgang bliver ingenting poleret op. Hvorfor? Fordi hverdagen er smuk, præcis som den er.

Det ikke er nødvendigt at ændre på noget 'for fotografen'. Hverken at tage søndagstøjet på, smile på kommando, eller endda støvsuge, før jeg kommer. Børn må have mad i hele hovedet, sorte tæer og strømper, der ikke passer sammen. Voksne må blive sure, drikke kaffe og tage en lur. Der er plads til det hele. 

Hvorfor? Fordi det er jeres. Det er dér, jeres liv sker - og dét er skønheden. Og fordi jeg ikke fotograferer jeres ting, eller hvordan I ser ud - jeg fotograferer jeres forhold til hinanden og jeres liv sammen. 

Alt dét, I tænker er 'kedeligt', fordi I gør det tusind gange hver dag, vil I savne om 30 år. Måske endda om et år, for tiden går stærkt, især med børn. 

Så lad mig fange det for jer - nogle gange skal man se sit liv gennem en andens øjne for at se, hvor utroligt fine ens dage egentlig er. 


Aldrig har det været så fredeligt at blive fotograferet

Ingen behøver at stresse over at stryge tøj eller skynde sig ud af døren.

I behøver ikke tænke over, om I nu er pæne nok eller har fået tabt de fem kilo, I havde tænkt, inden I ville have billeder med jer selv på.


Beskidte børn

Faktisk bliver billederne bedst, hvis der er marmelademunde, beskidte fingernegle, nattøj over hele linjen.

Endda skrigende børn, rasende børn, tvære størrelser. Og forældre, der gør hvad de gør bedst: Er forældre. Pegefingre, nu-passer-du-vældigt-meget-på-øjne og trøstende kram? Ja, tak.


Det er liv. Det er jer. Det er hverdag. Og det skal fejres.

Hverdagen fejres for lidt. Det er der vores liv sker, alle minutterne, timerne dagene.

En FamilieFortælling er en gave, I giver jer selv. Billederne, hvor I kan genkende jer selv. Billeder, hvor I kan se al den kærlighed, der findes derhjemme.

Jeg arbejder hårdt, så I ikke behøver

- Det var som om, du bare var ovre til kaffe!

Det er sådan, det føles at have mig på besøg. Selvom vi aldrig har mødt hinanden før, og selvom jeg har et stort kamera foran ansigtet! Hvor usandsynligt det end lyder, er det virkelig afslappet.

Som skrivende journalist var jeg ude i fremmede menneskers hjem hver eneste dag, og skulle have noget godt med mig hjem. I dag, med kameraet, har jeg været ude rigtigt mange gange og mødt rigtigt mange nye børn. Jeg har prøvet det før, med andre ord. Og én af de ting, jeg er virkelig god til, er at få alle til at slappe af - endda have det sjovt.

Det ser ud på overfladen som om jeg bare hænger ud og drikker kaffe med jer i 4 timer. Men under motorhjelmen arbejder jeg på samtlige cylindre; Jeg tænker konstant på, hvordan jeg skaber det næste billede og har et øje på lys, komposition, teknik hele tiden. Samtidig med jeg snakker løs med jer, for hvis ikke det er hyggeligt, bliver billederne anspændte.

Jeg arbejder hårdt, så I kan slappe helt af i at vide, der er styr på tingene. I skal bare være til, som I nu engang er. Er det ikke rart at tænke på?Men mine børn er ikke så glade for fremmede.

Det gør en kæmpeforskel for børn, at fotograferingen sker hjemme hos dem selv. Og så holder jeg oprigtigt utroligt meget af børn - og dét kan de mærke. Især for sky børn er den her metode virkelig fin.


Men hvad hvis ungerne bliver umulige?

Bare rolig. Det må de gerne. Det må de SÅ gerne. Sådan er det jo at være barn; nogle gange er det hele lidt svært. Hos mig er der nul forventninger til børn, der opfører sig 'ordentligt'.

Følelser er følelser, og i de små kan de være virkeligt store. Faktisk tager jeg det som et kæmpe kompliment, hvis de falder fra hinanden - det gør man kun, hvis man føler sig tryg i selskab af dem, der er omkring én.

Jeg fotograferer det hele, for det hele er en del af livet - og det giver jer en chance for at se, hvor godt I faktisk gør det som forældre.


Men hvad med mad, vi skal jo spise!

Det skal I nemlig. Og jeg fotograferer det. Det handler ikke om maden, eller om hvad I spiser - men om at I er sammen. Jeg fotograferer jeres forhold til hinanden, måske endda at bordet liger en slagmark efter, for det siger altsammen noget om, hvem I er, og den her tid i jeres liv lige nu.


 

Using Format