Hvorfor fotograferer jeg familier - og hvorfor sådan?

Jeg fotograferer hjemme i familien, men som man fotograferer til avisen: Jeg ændrer ikke på noget, jeg stiller ikke noget op, jeg bruger min viden om teknik, komposition og lys til at dokumentere dét, der er


Jeg laver traditionel fotojournalistik med andre ord. Hvorfor gør jeg det?


Længe har den eneste form for fotografi for familier været studie-fotografi. Eller 'lifestyle'fotografi, hvor man reelt tog studiet med ud i familien, og fotograferede familien som renskuret æstetik.


Der er intet i vejen for at tage i et studie, eller gerne ville se pæn ud på billeder. Pæne billeder sender et signal om pæn overflade. 


Jeg vil gerne dykke lidt dybere ned. 


Faktisk er det er rent hjerteblod:

Jeg er ikke interesseret i det pæne, jeg er interesseret i mennesket. Der lever og ånder og slår sig og kommer på benene igen. Det levede liv. Det er ikke altid pænt. Men det er værd at holde fast i. Faktisk er det mere end det: Det er værd at fejre. 


Mine billeder er præcis det, en fejring af, hvad der findes lige nu og her, som et billede på, at I er så meget mere end overflade.

For mig stikker det så dybt, det er en hel livsanskuelse:


Jeg tror på, at vi lever i et samfund, hvor der er alt for meget fokus på de gale ting. 


Vi lærer, at vores værdi som menneske bliver vejet i forhold til, om vi er rige nok, pæne nok, kloge nok, har de rigtige job, det rigtige hus, de rigtige venner, den rigtige bil. 


Vi ser det overalt, i sociale medier, blade, fjernsynet, reklamer: En konstant billedstorm, der fortæller en samlet historie om, hvad det vil sige at være menneske. Det er et glinsende glasbillede, en spejlblank overflade, et umuligt ideal, designet til at man aldrig når det.


Men. 


Intet menneskes værd ligger i ydre ting. 


Intet menneskes værd kan måles på deres overflade.

Vi kan gøre noget andet


Måske kan vi ikke ændre verden, men vi kan måske godt trække lidt i den anden retning. 


Tænk over det: Virker din krop sådan nogenlunde? Kommer der rent vand ud af din hane, når du bare skruer på den fikse dims ved siden af den? Er det ikke vildt? Værd at fejre? Det nære, det vi har lige her.


Nogle mener, samfundet falder sammen, hvis alle pludselig vågnede op, og besluttede alt er ok, som det er. Det tror jeg nu ikke, vi skal være bange for, der er simpelthen for få af os, der tager skridtet til at stemple helt ud og gøre noget andet :)


*


Med andre ord: Der er ingen grund til at fotografere andet, end dét, der er. Der er ingen grund til at polere en overflade op. For dét, der er - det er ret fuldstændigt fantastisk.


*


Jeg har selv taget skridtet fuldt ud i mit eget liv, og givet slip på alle statussymboler - selv på at have et hjem med fire vægge. Men nu behøver alle jo ikke gå til ekstremer, som jeg, mindre kan også gøre det. 


*


Vælger man den her måde at fotografere familien på, tager man med andre ord stilling til nogle ret fundamentale ting, livs-ting: Hvad er vigtigt? Hvad vil jeg gerne vise mine børn er vigtigt? 


Overflade? Eller indhold? 


*


Husk hverdagen.


Det, jeg siger, er: Alle minutterne imellem de store begivenheder bliver glemt, og det er der, vi faktisk lever vores dage.


Og i mine øjne ligger der så stor skønhed lige midt i hverdagen. For det er ægte. Rå. Hårdt. Sjovt.


Lad os fejre det. Lad os fejre jer.

Using Format